Vanligaste frågor och svar
om boken

Hur många recept finns i boken`
– Sammanlagt 54 recept, men med dem som grund kan du göra otaliga variationer genom enkla modifieringar som du själv komponerar utifrån fantasi och smakpreferenser.

Hur är recepten uppbyggda?
– Alla recept bygger på samma energifördelning, det vill säga 50 procent kolhydrater, 30 procent protein och 20 procent fett. Samtliga recept finns i tre portionsstorlekar som ligger på 250 kcal, 500 kcal och 750 kcal.

Är recepten familjevänliga?
– Jag vågar säga att samtliga recept i boken är mer eller mindre lämpade för såväl äldre som yngre. Jag får dagligen feedback, bland annat från mina Instagramföljare om hur uppskattade recepten är av hela familjen. Men självklart är smaken olika, allt kan inte passa alla.

Vad innebär kalorismarta livsmedel?
– För några år sedan började jag använda ordet kalorismart för att förklara något på ett bättre sätt än ord som ”nyttigt”, ”bra” och ”hälsosamt” klarade av. För egentligen finns det inga bra eller dåliga livsmedel. Bara livsmedel som innehåller mer eller mindre energi, som lämpar sig bättre eller sämre vid specifika tillfällen och som innehåller mer, mindre eller rent av ingen näring. Ordet kalorismart tar hänsyn till dessa faktorer. Det står för helhetstänkande och betecknar något som smakar gott samtidigt som det innehåller mycket av det som kroppen behöver. Dessutom ger det dig en skön mättnadskänsla.

 

Är boken Mat Rätt lämpad för alla?
– Känner du att du inte har ett sunt förhållande till mat i dagsläget, utan fortfarande betraktar mat som en fiende, så rekommenderar jag dig att du i första hand vänder dig till en mottagning som jobbar professionellt med den problematiken. Då handlar det nämligen snarare om ett beteende som går att ändra genom att forma rätt tankar. Att styra upp kostvanorna är då ett senare steg i processen.

Kommer jag att få i mig tillräckligt med vitaminer och mineraler?
– Eftersom boken i första hand fokuserar på kolhydrater, protein och fett i lämpliga mängder och inte näring i dess optimala form, kan det i vissa fall krävas att man lägger till mer frukt/grönsaker än receptet anger för att komma upp i sitt eget dagliga behov. Men det finns inget som motsäger att det skulle vara möjligt att fylla sina behov med hjälp av recepten i boken.

Vad kan jag förvänta mig när jag använder boken?
– Utifrån din målsättning så ligger fokus främst på att skapa en positiv upplevelse av att mat kan smaka bra även när man vill göra medvetna och bättre val för sitt ätande. Det handlar också om att mat i rätt mängd kan ge dig den energi du behöver för att optimera ditt välbefinnande, Jag vill ge dig en "aha-upplevelse" kring hur du kan tänka när du lagar mat men också ge dig insikt kring hur stor skillnad det kan vara, på hur två olika livsmedel påverkar kroppen.

Kan jag använda mitt friskvårdsbidrag till boken?
– Som det ser ut i just nu är det inget som Skatteverket godkänner, men jag jobbar för att hitta en lösning på detta.