Vanligaste frågor och svar
om Portionsnyckeln

 

Vad är Portionsnyckeln?
– Portionsnyckeln är ett hjälpmedel som översätter ditt uträknade energibehov till en poängsumma som motsvarar hur mycket du behöver äta på en dag. Alla recept i boken är poängberäknade så att du lätt kan beräkna hur många måltider och hur stora portioner din budget "tillåter". Portionsnyckeln kommer du enbart åt genom en av QR-koderna som finns i boken Mat Rätt.

Hur beräknas poängen?
– Uträkningen baseras på ”MD Mifflin-ekvationen” som är ett av de mest använda sätten att räkna ut en människas specifika energibehov. Notera att resultatet av uträkningen ska ses som riktlinjer, inte exakt vetenskap, eftersom antalet uppgifter som du fyller i är begränsat. Det finns även andra faktorer som påverkar energibehovet, till exempel eventuella sjukdomar, stress, sömnkvalitet med mera.

Vad innebär uträkningen?
– Uträkningen fastställer vad som är ett lämpligt energiintag. Utifrån det väljer du portionsstorlek i boken. Poängsumman som du får fram hjälper dig att ta dig närmare ditt uppsatta hälsomål.

Hur specifik är uträkningen?
– För en majoritet är den tillräckligt specifik. Men det finns undantag så bli inte slav under din uträkning. Märker du till exempel att du inte rör dig närmare mot ditt mål, så bör du först och främst överväga om du var tillräckligt ärlig när du fyllde i frågeformuläret. Eller kanske är det så att du behöver hjälp av en dietist för att mer specifikt räkna ut ditt energibehov. Det resultatet kan i så fall också omvandlas till poäng som du använder när du lagar mat från recepten i boken.

Hur ofta bör jag göra en ny uträkning?
– Vid en kraftig viktnedgång kan det vara bra att göra om uträkningen en gång i månaden. Samma sak om din livssituation ändras drastiskt på något annat sätt. Annars kan du dröja upp till åtta veckor.

Kan jag använda mina poäng på annat sätt?
– Absolut. Eftersom 1 poäng motsvarar 250 kalorier, där 50 procent är kalorier från kolhydrater, 30 procent från protein och 20 procent från fett, så kan du själv omvandla andra livsmedel till snarlika poäng om du skulle laga rätter som inte finns med i boken. För kompletterande upplägg till boken – se ämnet ”Utökade tjänster” som hjälper dig som vill äta ”mer fritt”.

Hur använder jag mina poäng?
Förklaringen hittar du på en egen sida, där det finns en utförlig text som är tillgänglig för dig som har köpt boken. En QR kod med direktlänk finns på sidan 13 i boken.